Werk en inkomen

Gemeenten proberen te zorgen voor voldoende werk voor hun inwoners. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door te proberen bedrijven naar hun gemeente te halen en daarmee extra banen.

Zelf heb je vooral met de gemeente te maken als je op zoek bent naar een baan of als je een eigen bedrijf  wilt beginnen. En als je voor een nieuwe baan een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig hebt.

Bijstandsuitkering

Heb je te weinig geld om van te leven, dan kun je bij je gemeente een bijstandsuitkering aanvragen. Krijg je een bijstandsuitkering, dan moet je wel actief op zoek naar werk. Een bijstandsuitkering is namelijk altijd een tijdelijke oplossing. De gemeente kan je helpen om zo snel mogelijk aan het werk te gaan, bijvoorbeeld door scholing en begeleiding. Heb je wel werk maar een laag inkomen, dan kun je bij je gemeente terecht voor financiële ondersteuning (bijzondere bijstand).

Ben je jonger dan 27 jaar? Dan kun je niet meteen een bijstandsuitkering aanvragen, maar moet je eerst zelf actief op zoek naar werk of een opleiding. Na vier weken kun je bij de gemeente een uitkering aanvragen.

Meer hierover lees je in de rubriek 'Nieuwe taken naar de gemeente'.

2015

Vanaf 2015 gaan gemeenten ook mensen met een arbeidsbeperking helpen bij het vinden van werk.

 

Kijk ook eens bij