Ruimte en bereikbaarheid

Een van de belangrijkste taken van de gemeente is het zorgen voor voldoende woningen voor alle inwoners. Bovendien moeten er verschillende soorten woningen zijn. Er moeten woningen zijn voor gezinnen, bejaarden en alleenstaanden, er moeten dure en goedkope woningen zijn, grote en kleine.

Bestemmingsplannen

De gemeente regelt via bestemmingsplannen waar nieuwe woonwijken mogen worden gebouwd of bestaande wijken mogen worden uitgebreid. In de bestemmingsplannen legt de gemeente vast welk deel voor huizen is, welk deel voor natuur en welk deel voor bedrijven. Bestemmingsplannen zijn voor jou als inwoner heel belangrijk! In een bestemmingsplan vind je bijvoorbeeld of je een bedrijf aan huis mag beginnen. En je leest daarin welke ontwikkelingen er voor jouw wijk/buurt zijn gepland, zoals de bouw van een winkelcomplex.

Verkeers- en vervoersplan

Gemeenten gaan ook over een goede bereikbaarheid (van woningen, bedrijven, etc) en over verkeersveiligheid. Ze leggen straten en wegen aan, voetpaden, fietsroutes en parkeerterreinen. En zij zorgen voor het onderhoud ervan. Veel gemeenten maken daarnaast een verkeers- en vervoersplan waarin onder andere staat welke straten voor doorgaand verkeer zijn bestemd en welke voor het lokale verkeer.

 

Kijk ook eens bij